Clasată pe locul 101 în proba de maraton la prima ei participare la Jocurile Olimpice, atleta zălăuană Paula Todoran s-a arătat, totuşi, satisfăcută de faptul că a reuşit să ducă la bun sfârşit această probă. Sportiva pregătită de Mirel Seişanu a precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Hotel Griff, că atlete cu renume mondial au fost nevoite să abandoneze cursa din cauza temperaturii ridicate şi a umidităţii, iar la kilometrul 32, a fost şi ea la un pas de a pune punct primului maraton olimpic din carieră.
„Am făcut o pregătire specifică foarte bună pentru Jocurile Olimpice şi mă aflam într-o formă foarte bună înaintea cursei. Am realizat baremul la Maratonul de la Sevilla, cu timpul de două ore, 36 de minute şi 44 de secunde şi îmi doream ca în maratonul olimpic să realizez un timp asemănător. Însă, pregătirea mea a fost foarte scurtă pe clima tropicală din Brazilia, iar acest lucru a cântărit foarte mult în rezultatul final. În prima parte a cursei am abordat acelaşi ritm pe care l-am exersat în toate antrenamentele mele. Până la kilometrul 32, am făcut o cursă de nota zece, iar acolo mi s-a făcut rău şi am fost nevoită să mă opresc pentru câteva minute. Împreună cu antrenorul meu, am stabilit că, indiferent ce se va întâmpla, voi face tot posibilul să termin cursa şi de aceea am strâns din dinţi şi am terminat maratonul olimpic. Am simţit că fizicul nu mă mai ajută deloc, dar m-a ajutat psihicul. Specialiţii spun că un sportiv are nevoie de trei săptămâni pentru a se acomoda cu o climă total diferită faţă de cea în care s-a pregătit. Am ajuns la Rio doar cu câteva zile înainte de startul cursei, cu toate că, iniţial ni s-a confirmat că vom face deplasarea în data de 1 august. Ca sportiv, este frustrant să nu poţi participa la festivitatea de deschidere, dar nici la cea de închidere a Jocurilor Olimpice, mai ales că pentru mine a fost prima participare la un astfel de eveniment. Voi face tot ce depinde de mine şi sunt convinsă că, dacă voi fi sănătoasă, mă voi califica şi la Jocurile Olimpice de la Tokyo”, a afirmat atleta zălăuană.
Federaţia Română de Atletism le-a pus la dispoziţie sportivilor două locuri de pregătire: Piatra Arsă şi Snagov, însă, din diverse motive, o mare parte dintre ei, printre care şi maratonistele Paula Todoran şi Daniela Cîrlan, au dorit să se pregătească în alte zone.
„După realizarea baremului, am fost cuprinşi în lotul olimpic şi am beneficiat din 15 martie de drepturile pe care le aveam la lot. Am cerut să rămânem în pregătire la Zalău, pentru că urma un Campionat Mondial de semimaraton, iar Paula a mai beneficiat de masă timp de o lună. În data de 26 aprilie, am avut o şedinţă la federaţie în care s-a discutat despre perioada de pregătire, fiindu-ne sugerate două zone: Piatra Arsă şi Snagov. Am avut motive bine întemeiate să refuzăm Piatra Arsă, pentru că Paula s-a accidentat de două ori acolo, iar între Snagov şi Zalău, primul loc nu ne oferea nimic în plus. Am argumentat totul, dar cei din federaţie ne-au spus că dacă ne pregătim în altă parte decât cele două destinaţii propuse de ei, o facem pe banii noştri sau ai clubului. Astfel că toată perioada de pregătire până la Jocurile Olimpice s-a desfăşurat pe banii CSM-ului”, a afirmat antrenorul Mirel Seişanu, prezent şi el la întâlnirea cu mass-media locală.
De la conferinţa de presă nu a lipsit Silviu Mureşan, directorul CSM Zalău, dezamăgit fiind şi el de faptul că Paula Todoran nu a fost susţinută în pregătire de Federaţia Română de Atletism.
„Cea mai mare dezamăgire a noastră vine din partea Federaţiei Române de Atletism. Nici Ministerul Tineretului şi Sportului nu s-a implicat suficient, chiar dacă le-am adus la cunoştinţă faptul că relaţia cu federaţia nu este prea bună. Nimeni nu ne-a sunat în timpul pregătirilor să ne întrebe despre sportivă. Într-un final, am purtat o discuţie telefonică cu preşedintele FRA, Sandu Ion, care mi-a spus că atletele noastre nu au obiectiv, acesta fiind doar de a termina cursa… Foarte ciudat este faptul că, iniţial ni s-a transmis că vor fi bani pentru pregătirea sportivilor”, a declarat Silviu Mureşan.
Paula Todoran îşi propune să mai alerge o cursă de maraton până la finalul acestui an, tocmai pentru a demonstra că adevărata ei valoare nu este cea pe care a arătat-o la Rio.
Tokyo are o clima umeda subtropicala, unde cea mai calduroara luna din an e august, -perioada olimpiadei- zone cu conditii climatice similare ar fi sudul judetelor Mehedinti si Dolj, extremitatea sudica a judetuli Constanta, zona Mangalia, precum si centrul Croatiei, nord-vestul Bulgariei, sunt cele mai apropiate locatii unde se gasesc aceleasi conditii ca la Tokio. Propun o abordare autonoma a urmatoarei editii, in care sa fie lasata deoparte Federatia, Ministerul, (mult prea problematice si incarcate birocratic), costurile sa fie amortizate din sponsorizari, sau alte surse conexe.
PS: Apreciez, totusi, aceste afirmatii, venite dupa Olimpiada, ca fiind lipsite de tact si finete, in a judeca situatia in ansamblu. Daca lucrurile nu au fost in regula trebuia spuse de la inceput, pt ca spuse acum sunt in lumina unei justificari/ razbunari cu iz ridicol.
PS 2: Mult succes si pt Tokyo!